Mästarmöten

Hela veckan har vi laddat inför toppmötet mellan Scandicci och Novara. Bara en poäng skilde dem åt i tabellen, 40 för Novara och 39 för oss. De hade två förluster bakom sig från de två senaste omgångarna, medan vi däremot har vunnit de senaste matcherna.

Gazzettan haussade upp stämningen med en helsida på italienska ligans två mesta poänggörare, Paola Egonu från Novara och så vår svenska drottning. (Rolig intervju när FIKA på svenska – det som Isabelle saknar mest med Sverige – tycks betyda nåt vulgärt på italienska ☺️).

feb 4 gazz

Isabelle åkte iväg med laget redan fredag förmiddag, för att träna i Pala Igor Gorgonzola på kvällen. Huvudsponsorn för laget i Novara är alltså en osttillverkare! Så det var gott om gorgonzola i VIP-rummet inför matchen! Jag besökte för övrigt den hallen i april månad, då jag var och scoutade italienska ligan 😉. De har väldigt bekväma stolar för coacher och spelare, ljusblå fåtöljer (jag har provsuttit)! Novara är för övrigt regerande italienska mästare, och de har flera spelare från italienska landslaget – Egonu, Chirichella, Piccinini, Bonifacio. De har fantastiskt kraftfulla Plak från Holland på ena kanten, de har kanske ligans bästa libero, Sansonna, och en mycket bra polsk passare Skorupka. Laget är med andra ord en stor utmaning!

 

Icke desto mindre var vi hoppfulla. Jag tog bussen med de andra supportrarna, drygt 4 timmars resa från grådassigt Florens, via snölandskap en timme norrut, till strålande sol i Milano.

 

Jag hade plats på VIP-läktaren, men vinkeln är sådär när man sitter på kortsidan cirka 50 meter från plan! Så jag har sett matchen en gång till idag faktiskt, på stream. I första set kom vi upp i 19 poäng. Vi hade underläge 17-19 som bäst men sen la hemmalaget in en växel till och vann med 25-19. Andra set borde vi ha vunnit. Vi hade försprång på ett par eller några poäng vid flera tillfället. Men 6-2 blev 9 lika. Sen drog vi ifrån igen till 17-13, som förresten var en underbar bollduell som slutade med att Ade blockade ner Egonu. Sen tappade vi bollen och det blev just Egonus tur att gå ner och serva. Hon och Isabelle har vissa likheter och hoppserven är en. Hon gjorde det så bra att hon lyckades få skutan att vända 17-18. Fem bollar alltså. Senare satte Isabelle 19 och 20 och vi gick till 21-19. Egonu ville inte vara sämre… Det blev 22 lika. Isabelle slog in 23 och sen var det Egonu igen. 23 lika. Plak missade serven och vi hade SETBOLL. Men då bytte coachen in en kall spelare som missade sin serve… 24 lika. Isabelle på pipe 25-24!!!

feb 4 match 11

Ny setboll! Den räddade Egonu med ett anfall, 25 lika. Sen satte Piccinini två vänsteranfall på raken och vi förlorade setet 😞.

 

I tredje set hängde vi med bra men låg under med ett par tre poäng hela tiden, 13-15 och 17-19. Novara spelade ut hela sitt register. De vann till sist med 25-19. Matchen slutade 0-3 alltså. Det var som om Novara hade ”två Isabelle”, i form av Egonu och Plak 🏋🏋. Holländskan gjorde 18 poäng i matchen, vår bästa vänsterkant gjorde 11. Vår servemottagning var enligt statistiken bättre än Novaras, men deras försvar var lysande medan vårt var mediokert (med italienska ligans mått mätt). Vi satte lika många block, men deras anfall bestod av 46% kills medan vårt var 36%, eftersom deras försvar var så bra. Summa summarum var Novara numret för stort för oss. Men vi borde ha tagit andra set. Och sen hade matchen kunnat utvecklas på ett annat vis efter det. Isabelle fick bäst betyg i bortalaget, och gjorde 20 poäng, trots att passen emellanåt var så låga att de såg ut att vara ämnade för centern 😬. Men fansen efteråt var lika glada för det. Kön till autografer och bilder var lång. Sist i kön väntade två volleybollmästare inresta från Sverige!!

 

feb 4 match

Precis som det brukar vara i april i Sverige, så är det nu hos oss, vädermässigt. Ena dan tror man att det är slut på det grå och regniga, och mimosan bortom vår lilla trädgårdsplätt är på randen till att blomma ut. Nästa dag är det gummistövlar som behövs för att klafsa runt på hundpromenaden, och vantar om man ska ut och cykla. Cykeln har nu verkligen kommit till användning! Jag har fått en halvtids sysselsättning inom mitt professionella skrå d.v.s. ekonomi, och dit tar jag mig alltså cyklandes i ur o skur, genom tungt trafikerade rondeller och tidvis på enkelriktade gator – i fel riktning – för att undvika de värsta trafikhuliganerna på den stora vägen.  I rondellerna söker jag ögonkontakt med bil- och scooterförarna innan jag korsar deras tänkta körbana. Det är m.a.o. lite kamikaze-varning på det här uppdraget.

 

På tal om farligheter har det ju hänt en del i Sverige när det gäller säkerhet för ordningsmakten. Bombdåd utanför polisstationer exempelvis. Fruktansvärt. Jag hade anledning att besöka ett poliskontor här i Scandicci i förra veckan, eftersom min väska blev stulen. Jag kan därför berätta att runt hela polisbyggnaden är det höga staket. Det är videoövervakning på staketet och in genom grindarna kommer man inte utan att någon har godkänt passagen. Tyvärr är det nog den vägen Sverige behöver gå också.

 

Isabelle har nu välförtjänt fått två dagar ledigt, som hon tillbringar i Milano med sina  vänner. Minou har fått ett söndagsbad (sover utmattad i filtarna) och är redo för nya leriga utmaningar. Nästa helg väntar hemmamatch mot Legnano (som slog tabellfyran Busto i förra omgången med 3-1). Då får vi besök av 57 pers från Frankrike!!! Hängivna fans från Aurillac, släkt och vänner som ska besöka Florens och kolla in matchen på plats alltså. Ja och så kommer bästisen Betty för att förgylla ett par dagar för Isabelle 👍😄!

Det berättar vi mer om nästa helg. Till dess ha det gott… och på tal om gott kolla in pizzan jag åt på min after-work med grannarna i fredags 😘😘😘

feb 4 pizza 2

Lämna en kommentar